Честване и възстановка на 12-ти юни 2021г. на трагичните събития около Априлската епопея в местността Рогачева река“ с. Чифлик, организирано от Сдружение „Бъдеще за Чифлик“ и Сдружение ТД „Балканска Звезда“

Чифлик има своето място в борбата за свобода и независимост. Въпреки че тук не са живели турци, жителите на селото са ставали жертва на османските поробители. През селото са минавали много четници и чети. През лятото на 1867г. оттук е минал Панайот Хитов , със своята чета, знаменосец е бил Васил Левски. Оттук са преминали след Aприлското въстание 1876г. Панайот Волов и Георги Бенковски.

Всяка година Чифлик отдава почит на борците за свобода. Организира честване на тези събития , включително и жива картина. Всяка година в началото на юни Чифлик отбелязва Априлското въстание и отдава почит на героите загинали в борбата за свобода на България. Тук са отекнали едни от последните изстрели на Априлското въстание. Тук е издигнат паметник и на Тодор Kаблешков.

След разбиване на въстаналите Панагюрище и Копривщица от 5 хилядна редовна войска с артилерия и башибузук, подложените след това на разграбване, а жителите – на клане и зверства. Оцелелите въстаници се изтеглят в планините още на 1 май и се опитват да преминат Стара планина, за да пресекат Дунав и да се укрият в Румъния. На 8 май от четата на Каблешков са останали едва 4-ма души – Тодор Каблешков, Найден поп Стоянов, Георги Търнев и Стефан Почеков. Стигат до село Чифлик в Троянския Балкан. Вечерта отсядат в хана, където се нахранват и наспиват. На другия ден пак се връщат в гората. За главата им има обявена награда, а изпратената потеря ги издирва под дърво и камък. Техен доскорошен съратник издава пред заптиетата позицията им. Бивакът им край Рогачева река е нападнат изненадващо от турците и започва престрелка. Георги Търнев и Стефан Почеков са убити на място. Каблешков е заловен жив, а Найден Попстоянов е ранен в ръката и също пленен. Убитите четници са обезглавени, а главите им са взети за трофеи. Обезглавените трупове са намерени чак през 1944 г. и погребани на самото място. Пленниците са отведени в Троян, а оттам в Ловеч. В Ловешкия затвор двамата бунтовници са подложени на мъчения.

Там заварват и Захари Стоянов. На 3 юни пленниците са отведени в Търново. След разпити, на които Каблешков не признава нищо, Селями паша тръгва за Пловдив и взима със себе си бунтовниците, за да ги предаде на пловдивския съд. Даскал Попстоянов вече е полумъртъв, а Каблешков знае какво ги чака в града – още мъчения и в крайна сметка бесило. Когато конвоят спира да пренощува в конака в Габрово, Каблешков се възползва от невниманието на едно от охраняващите го заптиета, отнема револвера му и се застрелва в главата. Датата е 16 юни 1876 г., а Каблешков е едва 25-годишен. На следващия ден габровският архиерейски наместник измолва Селями паша да му даде тялото, за да бъде погребано по християнски. Въстаникът е измит, облечен в нови дрехи и тялото му е погребано близо до гробовете на двама четници от четата на Хаджи Димитър, обесени в Габрово.