Чифлик има своето място в борбата за свобода и независимост. Въпреки че тук не са живели турци, жителите на селото са ставали жертва на османските поробител

Всяка година Чифлик отдава почит на борците за свобода. Организира честване на тези събития , включително и жива картина. Всяка година в началото на юни Чифлик отбелязва Априлското въстание и отдава почит на героите загинали в борбата за свобода на България

Априлското въстание, подготвено с много труд, въодушевление и ентусиазъм, е потушено по жесток и варварски начин. Каблешков и бойните му другари Найден Попстоянов, Георги Търнев и Стефан Почеков с част от разбитата чета тръгват през Троянския Балкан. В околностите на село Чифлик край Рогачева река е извършено гнусно предателство.

След като са преспали в ханче край селото, въстаниците тръгват нагоре покрай реката, сядат да починат, но уморени заспиват. Забелязва ги ратайчето Петко Шипковенчето и съобщава на потерята, която се движи наблизо. Заптиите нападат въстаниците. Стефан Почеков и Георги Търнев са убити на място, а Тодор Каблешков и Найден Попстоянов са заловени живи.

Подложен на нечовешки мъки, разкарван 40 дни из турските затвори в Троян, Ловеч и Търново, през цялото време разтърсван от треска, Тодор Каблешков проявява изключителна твърдост и нищо не издава. На 17 юни в Габровския затвор слага край на живота си.